Jämför banklån

När vi är i behov av pengar dyker ibland banklån upp som ett alternativ. Det finns mängder av olika låneformer så vad skiljer ett banklån från övriga lån? Svaret är att banklån är en samlingsterm för en mängd olika lån och att det kan innefatta lån både med och utan säkerhet. Mer specifikt kan det röra sig om allt från bolån till billån eller privatlån. Exakt hur detaljerna kring lånet sedan ser ut beror helt och hållet på vilken typ av banklån det rör sig om, samt vilken kreditgivare du tar lånet hos.

Skillnaden mellan lån hos bank och andra kreditgivare

Vad är då skillnaden mellan ett lån vid en bank jämfört med en mindre aktör? På detaljnivå skiljer sig inte mycket åt. Ett så kallat banklån hos någon av storbankerna är i princip samma sak som ett banklån via en mindre långivare som inte betraktas som en bank. Även räntesatser, amorteringskrav och andra faktorer kan vara snarlika. Däremot har ett banklån via storbank oftast högre krav på låntagaren än hos mindre aktörer. I vissa fall kan du även ”baka in” lånet i exempelvis bolån, vilket skiljer sig från många mindre aktörer.

På Jamforlan.com kan du enkelt jämföra olika banklån online och tjänsten tillåter dig att snabbt hitta billiga lån med låg ränta.

Kostnader för banklån

Vilka kostnader som tillkommer beror helt på typen av lån. Ett banklån i form av exempelvis bolån, där det finns en säkerhet, brukar ha de mest fördelaktiga räntorna samt amorteringskraven. Ett mindre privatlån utan säkerhet brukar, i jämförelse med bolån, ha högre räntekostnader och kortare återbetalningstid. Rent procentuellt blir därför ett privatlån, generellt sett, mer kostsamt för låntagaren. Du bör även värdera om rörlig ränta eller bunden ränta passar bäst. Rörlig ränta är mer fördelaktigt under förutsättning att räntan hålls låg i och med konjunktur- och räntesvängningar. Risken ligger naturligtvis i att utvecklingen aldrig är hundraprocentigt förutsägbar, och att det därför kan bli kostsamt om du har otur. Bunden ränta är betydligt högre, men kommer inte ändras oavsett hur konjunkturen skiftar. Med andra ord avtalar du om ett fast räntebelopp som består under hela amorteringstiden. Det kan vara tryggt i många fall. Rörlig ränta tenderar att vara billigare i längden, medan fast ränta ger större förutsägbarhet i månatliga utgifter.

Generellt tar inte banker ut uppläggningsavgifter och andra tilläggsavgifter för sina lån, men det kan naturligtvis variera. Ibland tillkommer kortavgifter eller dylikt. Därför är det viktigt att jämföra villkoren hos olika långivare innan du tar ett lån.

Tänk på att våga förhandla – det ligger i deras intresse att ha nöjda kunder som inte väljer konkurrenterna.

Återbetalning och amortering av banklån

Återigen går det inte att peka ut någon generell amorteringstid för banklån. På en övergripande nivå går det åtminstone att förhålla sig till tumregeln att högre lånebelopp ger längre amorteringstid. Ett bolån på ett par miljoner behöver självfallet inte amorteras i samma takt som ett mindre privatlån på 30 000 kronor – men amorteringstiden kan även skilja sig för samma belopp hos olika kreditgivare.

Relevant för val av amortering är huruvida du föredrar rak amortering eller annuitetsamortering. Rak amortering innebär högre räntekostnader inledningsvis, men lägre kostnader i takt med att skulden minskar. Annuitetsamortering innebär däremot att du betalar samma återkommande belopp – där både återbetalningsbelopp och ränta är inräknat. Kostnaden blir något lägre per tillfälle, men är i slutändan oftast dyrare än rak amortering.

Generella villkor som bör uppfyllas för beviljande av banklån

Att beviljas ett banklån via en bank är generellt sett svårare än ett banklån via mindre långivare. Kraven är högre och undantagen är färre.

Har du tidigare betalningsanmärkningar, skuldsaldo eller ärenden hos Kronofogden blir ett lån hos en storbank en mycket osannolik händelse. Banker är ofta mindre risktagande än andra långivare. Räkna också med att de tar en UC kontroll. Lån via storbank utan UC är svårt att finna och helt utan kreditprövning finns inte – så var därför beredd på att kreditvärdigheten kan påverkas. Eventuella skulder kommer att ligga till last.

Många gånger krävs också en stabil ekonomi där du åtminstone deklarerat en årsinkomst på 200 000 kronor för senaste året. Detta kan skilja sig åt mellan olika banker och långivare, men relativt höga inkomstkrav är typiskt för ett lån om du väljer att ta det via bank.

Om du till exempel har en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få ett lån hos en bank. Tänk på att det finns mindre långivare – som är lika seriösa – som faktiskt kan ha något lägre krav, men samtidigt är en seriös aktör. Våga därför jämföra de olika långivarna.

Vilken långivare bör du välja?

Vet du redan att du har ärenden hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar kan du nästan omedelbart räkna bort storbankerna. Däremot kan du ha tur med vissa mindre aktörer som är redo att bevilja ett mindre banklån.

Ta ställning till om du vill ha ett banklån utan säkerhet eller inte. Ett banklån utan säkerhet går att få för mindre belopp men ska du till exempel använda pengarna till en bil kan du välja att ha bilen som en säkerhet. Fördelen med ett lån med säkerhet är att långivarna tar en mindre risk och därmed kan ge dig mer fördelaktiga villkor.

Tänk på att kolla upp långivaren innan. Seriösa aktörer är ofta knutna till branschorganisationer och använder BankID eller liknande tjänster. Välj aldrig en långivare som du misstänker är oseriös – den risken är inte värd att ta.

Om du däremot inte har några tidigare ekonomiska belastningar och uppfyller kraven om stabil ekonomi kan du med fördel vända dig till någon av de större långivarna. Jämför alternativen för att se var du kan hitta billigaste lånet till lägst ränta, på så sätt ökar du sannolikheten att du hittar det bästa alternativet för dig.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att få ett banklån?

Hur lång tid det tar att få ett banklån beror på vilken långivare du vänder dig till och vilken typ av lån du ansöker om. Ett mindre lån kan ofta betalas ut direkt medan ett större lån kan ha både längre ansökningsprocess och utbetalningstid. När du jämför olika lån och långivare kan du även ta reda på respektive låns utbetalningstid, idag finns det ett flertal aktörer som erbjuder snabblån.