Jämför blancolån

Många människor har hört talas om begreppet blancolån, men inte alla vet vad det egentligen är. Kanske inte så konstigt med tanke på att det finns ofantliga mängder av synonymer och definitioner av blancolån. Här reder vi ut begreppen och vad du ska tänka på när du planerar att låna pengar och ska jämföra blancolån.

Blancolån

I grund och botten är blancolån samma sak som privatlån, kreditlån och flertalet andra liknande begrepp. Vilken benämning som används beror till stor del vilken långivare du vänder dig till. Kort sammanfattat är ett blancolån ett lån utan säkerhet.

Det som karaktäriserar dessa typer av lån är att de är relativt små, ska betalas tillbaka relativt snabbt och har relativt höga räntor. Samtidigt är kan skillnaden mellan olika blancolån vara stora. Vi hjälper till att reda ut begreppen och lägger grunden för dig som vill hitta billiga lån med låg ränta.

Med Jamforlan.com kan du analysera och jämföra olika alternativ bland långivare av blancolån. Jämför online idag.

Kostnader för blancolån

Blancolån är sannolikt ett av de dyrare lånen att ta, vilket gör att de i många fall fått ett dåligt rykte som inte alltid behöver ge en rättvis bild. Det är trots allt en allmänt accepterad låneform med vissa fördelar som andra typer av lån saknar. Men med det kommer också nackdelar.

Generellt ligger de stora kostnaderna kring ett blancolån på räntenivåerna. De billigaste räntenivåerna ligger runt 3 % men kan sträcka sig upp mot 40 %. Det är inte helt ovanligt att nivåerna hamnar runt 10–25 % hos de flesta långivarna.

Räkna med att ju lägre summa du lånar, desto högre blir räntan. En vanlig missuppfattning är att kostnaden helt och hållet baseras på räntan, vilket i många fall är missvisande. Även om räntan är fem gånger så hög för ett litet lån som betalas inom ett halvår, kan det bli billigare än ett stort lån som betalas tillbaka på 10 år. Det är därför viktigt att jämföra och se till andra faktorer än enbart låg ränta. Det kan därför vara krävas lite jobb med att hitta det billigaste alternativet – men det är värt efterforskningen.

Andra kostnader som kan tillkomma är uppläggningsavgifter, vilket är kostnader för administration och handläggning. Vissa långivare tar också extra betalt för att skicka ut en avi. Läs igenom villkoren noga för att se vad som gäller ditt avtal. Dessa typer av kostnader är också inräknande i lånets effektiva ränta, vilket är varför du inte enbart ska kolla på den nominella.

Återbetalning och amortering av blancolån

När du tar ett blancolån skiljer sig nivåerna avsevärt vad gäller lägsta och högsta lånebelopp. Det lägsta som långivare brukar erbjuda är belopp på 10 000 kronor – och lägre än så brukar erbjudas i form av SMS-lån som betalas ut direkt. Taket varierar kraftigt där vissa långivare erbjuder upp till 40 000 kronor, medan andra erbjuder upp till ett par hundra tusen kronor. Ett fåtal kan till och med erbjuda summor över en halv miljon kronor. Med andra ord går det inte att generalisera för möjliga lånebelopp – det beror helt och hållet på vilken aktör du väljer att låna av.

Återbetalning av lånet beror till stor del på lånets omfattning. Ett lån på 500 000 kronor har en i regel längre amorteringstid än ett lån på 10 000 kronor. Räkna med en löptid på minst ett halvår för de minsta beloppen och upp till 10 år för de största. Gemensamt för samtliga blancolån är att de ska betalas tillbaka och att det tillkommer extra avgifter vid missade inbetalningar – se därför till att du har möjlighet att klara av inbetalningarna.

Generella villkor som bör uppfyllas för blancolån

Ett blancolån är långt ifrån kravlöst. Det finns vissa minimikrav som nästan alltid krävs att en låntagare uppfyller.

Ett sådant exempel är att låntagaren inte har några anmärkningar eller ärenden hos Kronofogden. Många kräver också att du inte har några tidigare betalningsanmärkningar, medan andra kan se mellan fingrarna för någon enstaka betalningsanmärkning. Det görs i regel alltid en kreditupplysning och att ta ett blancolån utan kreditprövning är svårt. Däremot använder sig inte alla av UC kontroll. UC är förkortning för Upplysningscentralen, vilket är en kreditupplysningstjänst som ägs av flera av Sveriges största banker. Eftersom för många kreditprövningar i UC kan påverka kreditvärdigheten – och chanser för framtida lån – väljer vissa att bevilja lån utan UC. Då tas istället kreditprövning vid någon alternativ upplysningstjänst.

För blancolån brukar det även finnas inkomstkrav på åtminstone 150 000 kronor – vilket då gäller vid senaste årets taxering.

Ansökan sker oftast med hjälp av BankID och om du beviljas ett lån sker utbetalning relativt snabbt. De snabbaste långivarna brukar överföra pengarna nästa bankdag, medan andra tar mellan 1–5 bankdagar. I regel har du alltid pengarna inom en vecka men även detta kan du kolla upp och jämföra mellan olika långivare.

Hur väljer du rätt långivare?

Vilken långivare som är den bästa beror på en rad olika faktorer, beroende på vilken situation du befinner dig.

Tumma aldrig på långivarens kompetens. Seriösa långivare ger en seriös tjänst – och det ska du alltid försäkra dig om. Kolla om aktören är medlem i en branschorganisation och att de har tillstånd av Finansinspektionen.

En annan faktor är kreditupplysningen. Ska du ta ett lån hos någon större bank inom en relativt snar framtid? Då kan det vara fördelaktigt att välja en långivare som samarbetar med alternativa kreditupplysningsföretag. Har du god återbetalningsförmåga kan det till och med väga tyngre än räntorna. I de fall som du har en tidigare betalningsanmärkning, skuldsaldo eller andra anmärkningar kan det vara smart att se vilka långivare som har lägre krav för att bevilja lån. Å andra sidan brukar kostnaden hos dessa vara högre, men i värsta fall är det ditt enda alternativ om du har bestämt dig för att ta ett lån.

I andra fall kan räntorna vara den mest avgörande faktorn. Genom att jämföra erbjudanden från olika långivare kan du hitta det mest fördelaktiga lånet med lägst räntekostnader. Glöm inte att ta amorteringstid i beaktande samt diverse tilläggsavgifter.

Kom ihåg att dina chanser för att hitta det lån som är bäst ökar drastiskt när du väljer att jämföra alternativen först.

Vanliga frågor

Kan jag ta ett blancolån trots skulder?

Ja, det finns möjlighet att ta blancolån trots skulder men du får sannolikt en högre ränta eftersom att långivaren tar en större risk. Dina alternativ kommer även vara färre eftersom att många långivare inte lånar ut till dig med skulder eller betalningsanmärkningar. Jämför alternativen och var försiktig med att ta nya lån om du redan har ett skuldsaldo.