Jämför företagslån

Att förverkliga en dröm om att starta ett nytt, eller expandera ett redan etablerat, företag kan kräva ett större kapital. För dem som vill starta eller utvidga sin verksamhet finns specifika lån som med ett samlingsnamn kallas för företagslån och som varierar vad gäller villkor och ränta. För att få det bästa låneupplägget med låg ränta är det viktigt att jämföra olika kreditgivare och dess tjänster. Nedan kan du läsa mer om vad som gäller för att teckna ett företagslån och vad du som sökande behöver tänka på.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån som syftar till att utveckla en nystartad eller befintlig verksamhet. Det kan handla om investeringar i form av material eller maskiner eller en omstrukturering i företaget såsom uppstartandet av ett dotterbolag. Under de sista åren har bankerna skärpt villkoren för företagslån och ställer nu en rad krav på den sökande. Det gäller därför att vara förberedd vid ansökningstillfället.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Generellt sett är det mycket viktigt att du som ansöker kan presentera för kreditgivaren vad pengarna ska gå till. Nedan följer några av de punkter som är viktiga att utarbeta på förväg för att låneansökan ska hanteras snabbt och smidigt.

Affärsplan och budgetkalkyl

Denna punkt är speciellt viktig om företaget ännu inte startats. I en affärsplan presenterar du din affärsidé, branschen du ska verka inom samt vilken tidigare erfarenhet du har av den. Du berättar också vad som skiljer dig från konkurrenterna och hur du ska nå ut till din målgrupp. Budgetkalkylen är en uppskattning av företagets inkomster och utgifter för framtiden och här redogör du på ett tydligt sätt för de omkostnader din verksamhet kommer ha. Även inventarier eller tidigare tillgångar i företaget räknas in. Budgetkalkylen ska vara realistisk och utgå från dagsläget. Banken liksom andra kreditgivare ser affärsplan och budgetkalkyl som något ytterst grundläggande för lånebeslutet varför det kan vara av största vikt att lägga extra tid på att utarbeta detta.

Säkerhet

Det finns kreditgivare som erbjuder lån utan säkerhet men vad gäller företagslån är det vanligt att det krävs någon typ av säkerhet. Om det inte finns tillgångar i företaget så som egendom eller utrustning kan en privat bostad eller fritidshus vara aktuellt. Tänk på att ett företagslån därför kan påverka din privatekonomi och tvärtom, din privatekonomiska situation kan ligga tillgrund för bedömningen av lån.

Kreditvärdighet

Detta är en grundläggande punkt som rör dig som privatperson och företagare. För att banken eller kreditgivaren ska få en bild av din ekonomiska situation utförs en UC kontroll som ger information om betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos kronofogden eller andra eventuella privata skulder. Vid behov kan du behöva komplettera med uppgifter rörande bokslut och privatekonomi. Generella krav som finns är att den sökande har fyllt 18 år, har en registrerad inkomst samt att betalningsanmärkning saknas.

Ränta

När det gäller lån är det oftast räntan som är mest intressant, den kan skilja flera procent beroende på kreditgivare. Att betala ränta är detsamma som att betala en kostnad för lånet, förutom att du betalar tillbaks den lånade summan tar banken eller kreditgivaren en kostnad för att de ligger ute med lånet. Detta kallas ränta.

Räntan bestäms dels av kreditgivaren som följer samhällsutvecklingen men också av dig som sökande. Beroende på kreditvärdighet kan din ränta antingen bli högre eller lägre. Räntor är till viss mån förhandlingsbara vilket påvisar vikten av att inte låna pengar utan att jämföra olika kreditgivare först. Mer om detta under rubriken ”Att jämföra företagslån”.

Var ansöker jag om företagslån?

Företagslån kan ansökas om både hos banker och andra seriösa kreditgivare och de flesta erbjuder tjänster där du kan skicka in en ansökan online och bli kontaktad direkt av en handläggare. Observera att detta tillvägagångssätt kräver att du legitimerar dig via BankID så att ansökan går snabbt och lätt.

En god idé är att använda sig av en låneförmedlare som kan hjälpa till att hitta en kreditgivare som är bäst och billigast för dig. Låneförmedlaren hjälper dig som sökande att jämföra olika kreditgivare och räntor på marknaden. Att verka som låneförmedlare är en seriös verksamhet som är kostnadsfri för dig som konsument.

Att jämföra företagslån

Men varför är det då så viktigt att jämföra olika företagslån? Jo, framförallt för att du ska få det bästa och billigaste alternativet som passar dig. Framförallt är det räntan som är intressant och som kan skilja sig mycket beroende på kreditgivare.

Vid en jämförelse anges oftast nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan är den grundläggande kostnaden du betalar för ditt lån under ett år. Uppå den nominella räntan tillkommer olika sorters avgifter beroende på kreditgivare, därför ger den effektiva räntan en bättre bild av hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig i slutändan. Ett lån kan nämligen ha en låg nominell ränta men på grund av dyra avgifter, ha en hög effektiv ränta. Se därför till att i första hand jämföra denna.

Andra viktiga faktorer att titta på är hur återbetalningen ska ske liksom allmänna villkor och regler. Det kan också vara smart att jämföra ett privatlån och dess ränta då det inte är någon skillnad på dig som juridisk person och ditt företag (vid enskild firma).

Vanliga frågor

Var kan jag som konsument jämföra billiga företagslån idag?

Genom att använda vårt sökverktyg kan du jämföra företagslån från en rad banker och kreditgivare. Vi på Jämför Lån förmedlar endast långivare som är godkända av Finansinspektionen, för att du ska känna dig trygg i din jämförelse av företagslån.

Kan jag som konsument ansöka om företagslån utan UC?

Kreditgivaren behöver få veta om du som sökande står i skuld till fler långivare samt hur din ekonomiska situation ser ut. Detta för att vara säkra på att du har möjlighet att betala tillbaks lånet. Att beviljas lån utan kreditprövning kan därför bli svårt, däremot finns det andra kreditgivare på marknaden som använder sig av upplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe. Dessa upplysningar registreras inte och syns inte på UC.

Om jag har en betalningsanmärkning, kan jag ändå få ett företagslån?

En betalningsanmärkning kan inte ensamt utgöra grunden för ett avslag enligt konsumentkreditlagen, däremot kan den fördröja ansökningsprocessen och kräva ytterligare inskickat underlag.