Jämför lån utan UC

Många traditionella banker använder sig av UC när de gör sin kreditprövning men det kan finnas fördelar med att ansöka om ett lån hos kreditgivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Här går vi igenom vad ett lån utan UC innebär och vad du ska tänka på när det är dags att jämföra olika alternativ.

Att låna pengar idag

Idag finns det många alternativ till de traditionella bankerna när du ska ansöka om ett lån. Det finns också många olika typer av lån med allt från mindre snabblån till stora billån eller bolån. Det innebär att det finns mer möjligheter men också mer att ta ställning till.

Idag sker det mesta av all låneverksamhet online och du som ansöker om ett lån kan via ditt BankID signera papper och skriva under avtal. Ofta har du möjlighet att få dina pengar direkt eller inom några bankdagar. För att få ett större lån behöver du ibland sätta något som säkerhet, till exempel ditt hus eller din bil, och dessa lån går vanligtvis inte lika snabbt att få. Många mindre aktörer på marknaden erbjuder lån utan säkerhet, så länge du uppfyller de resterande kraven hos respektive kreditgivare. Vanligtvis behöver du vara över 18 år och ha en fast inkomst för att bli låntagare och ibland tillkommer även andra krav.

Kreditprövning

Samtliga seriösa låneföretag godkända av Finansinspektionen gör en kreditupplysning på alla som ansöker om ett lån. Där kollar de om du har några skulder, betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden. De får även en uppfattning om din nuvarande ekonomi och hur stor risk du skulle vara som låntagare.

När de beviljar någon en stor summa pengar tar de en risk och behöver därför veta om du haft problem att betala dina skulder tidigare eller om allt skötts problemfritt. Om du har god inkomst och inga skulder sedan tidigare är du sannolikt en önskvärd låntagare. En kreditupplysning kan då till och med vara till din fördel eftersom att du har chans till lägre ränta än om din ekonomi varit sämre. Vissa kreditgivare har möjlighet att bevilja lån till dig trots att du har betalningsanmärkningar men då rör det sig generellt sett om lägre belopp och högre ränta.

Upplysningscentralen

Upplysningscentralen, eller UC som det ofta förkortas till, är ett eget aktiebolag som grundades 1977 och det största kreditupplysningsbolaget i Sverige. Företaget ägs av de största bankerna i landet, det vill säga Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Swedbank och Länsförsäkringar Bank. Bankerna använder bolaget i vinstdrivande syfte för att få en uppfattning om hur deras kunder använder sina pengar och hur deras ekonomi ser ut. UC får information via skatteverket, diverse andra finansinstitut och de har också möjlighet att kolla vissa kreditupplysningar internationellt. Många företag använder sig därmed av en UC kontroll när de gör kreditprövningar på sina kunder för att få en bra bild över ekonomin.

Nackdelar med UC

All data som samlas in vid en kreditprövning hos UC lagras och sparas. Det innebär att din bank också får se all information om dig och dina ansökningar om lån. Om du gjort flera ansökningar om lån via olika kreditgivare som använder sig av UC och fått avslag kan det påverka din kreditvärdighet negativt. När du behöver låna ett större belopp via din bank ser de att du blivit nekad ett flertal gånger och kan neka dig ännu en gång, eftersom de anser att det är en för stor risk.

Låna utan UC

Om du är i riskzonen för att bli nekad, men ändå har bestämt dig för att ta ett lån, kan det vara mer fördelaktigt att undersöka kreditgivare som använder sig av andra kreditupplysningsbolag. Kreditprövningen kommer att kunna se betalningsanmärkningar, om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden och annan information om din ekonomi. Däremot kommer kreditprövningen inte lagras på samma sätt och påverkar därför inte risken för att bli nekad framtida lån i samma utsträckning.

Många aktörer som inte använder UC tittar på din nuvarande situation snarare än hur din ekonomi sett ut tidigare. De räknar ut att om du har möjlighet att betala av lånet med den inkomst du har i nuläget är det inte någon större risk att bevilja dig ett lån. Om du tror att detta skulle passa dig är det då viktigt att du kollar upp flera olika bolag och jämför villkoren innan du bestämmer dig för att ansöka.

Att tänka på när du jämför lån utan UC

Det finns många kreditbolag idag som alla erbjuder flera olika typer av lån och som använder sig av andra upplysningstjänster än UC. När du har bestämt dig för att ansöka om ett lån är det viktigt att du undersöker de olika faktorerna hos varje långivare så att du väljer det lån som passar bäst för dig.

När du blivit beviljad ett lån behöver du betala amortering, som är pengarna du lånat, och ränta. Räkna därför ut exakt hur mycket du behöver låna så att du inte ansöker om ett större belopp och får högre kostnader än nödvändigt.

En kreditgivare som inte använder sig av UC har sannolikt inte lika stor möjlighet att bevilja lika stora belopp som bolag i samarbete med UC, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du jämför. Dessutom minskar risken att du blir nekad om summan du ansöker om att låna är relativt låg. Räntan är generellt sett högre hos snabblån än vid vanliga privatlån och ett företag som inte använder sig av UC har i många fall också relativt höga räntor.

Vissa långivare har också relativt korta avbetalningstider, vilket kan innebära höga kostnader om din betalning uteblir. Jämför de olika kostnaderna vid försenad betalning och om du har möjlighet att styra över avbetalningstiden så att den passar dig och din inkomst på bästa sätt. De flesta bolag har en räknetabell där du kan se exakt vad din månadskostnad och totala avbetalning kommer att bli. Kolla också om det tillkommer några andra avgifter, till exempel vid uppstart av lånet eller någon annan extra kostnad som du kanske slipper hos en annan kreditgivare.

Med det sagt är det inte alltid sant att det billigaste alternativet, eller ett bolag med väldigt låg ränta, är det bästa för dig. Tänk på att aldrig låna pengar om du inte är helt säker på att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka inom utsatt tid. Försök också undvika att betala av skulder med hjälp av nya lån och se till att undvika betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor

Vilka är fördelarna med att ansöka om lån utan UC?

När en kreditupplysning görs med UC lagras informationen och andra stora banker kan se att du har ansökt. Många kreditupplysningar hos UC påverkar din kreditvärdighet negativt och har du fått avslag tidigare väcker det en misstänksamhet och risken för att du får avslag igen ökar. Detta kan du komma undan genom att ansöka om ett lån hos en kreditgivare som inte använder sig av Upplysningscentralen. Du kommer dock inte kunna ta ett lån helt utan kreditprövning.