Jämför låneförmedlare

I takt med att allt fler konsumenter insett nyttan av att jämföra lån har flera olika låneförmedlare etablerats på den svenska marknaden. Verksamheterna ökar i antal men det gäller att välja rätt förmedlare för att få ut så mycket som möjligt av tjänsten. Nedan följer en sammanfattning av vad du ska tänka på när du jämför låneförmedlare samt en förklaring på vad verksamheten går ut på.

Vad är en låneförmedlare?

Vad innebär det egentligen att använda sig av en låneförmedlare? Namnet avslöjar vad denna typ av verksamhet handlar om, en låneförmedlare förmedlar lån till konsumenter och ger den sökande en rad olika förslag på låneupplägg. Den sökande kan därefter gå igenom de olika uppläggen och se vilket som är mest fördelaktigt för att sedan skriva under och ingå avtal för lånet. Kort sagt, en låneförmedlare hjälper dig att hitta en kreditgivare och låna pengar till så låg ränta som möjligt.

En låneförmedlare lånar alltså inte ut pengar utan förmedlar endast låneupplägg från banker och andra kreditgivare. Dessa typer av verksamheter har ökat de sista åren, från att endast ha funnit ett par stycken i början av 2000-talet finns det idag ett tjugotal. Allt från små förmedlare som marknadsförs på internet till de stora och välkända som känns igen från tv-reklamerna. Vilken du ska välja beror på vilken typ av lån du är intresserad av, mer om detta under rubriken ”Hur jämför jag?”.

Vilka är fördelarna med att använda låneförmedlare?

De finns flera fördelar med låneförmedlare, framförallt när det kommer till bekvämlighet. Snabbt kan låneförmedlare jämföra flera olika låneofferter från mer än 20 banker och presentera dessa för dig som låntagare. Du avgör själv vilka alternativ som blir bäst och billigast för dig. Tjänsterna är digitaliserade och ansökan görs direkt på förmedlarens hemsida. Dessutom är brukandet av tjänsterna gratis då det i första hand är långivarna som betalar för att få ingå i förmedlingstjänsten.

En annan stor fördel är att det inte krävs flera kreditupplysningar, genom endast en kreditprövning kan förmedlingen ansöka hos flera banker samtidigt. Du som sökande behöver därmed inte gå igenom flera kontroller, något som annars hade kunnat påverka din kreditvärdighet negativt.

Hur fungerar tjänsten hos låneförmedlaren?

En låneförmedlare hjälper dig att enkelt jämföra billiga lån genom att fylla i en ansökan online på hemsidan. Ansökan innefattar att du som långivare anger hur stort belopp du vill låna och hur lång löptid du önskar. Personuppgifter samt information om privatekonomi efterfrågas också. Avslutningsvis legitimerar du dig med BankID och skickar iväg din ansökan.

Därefter genomför låneförmedlaren en kreditupplysning för att säkerställa att du som sökande uppfyller de krav som ställs. Villkoren för att få låna pengar kan variera men några av de vanligaste kraven är att den sökande ska ha uppnått en ålder om 18 år, ha en inkomst och ingen skuld hos Kronofogden.

När kreditprövningen är gjord skickas uppgifterna till de olika långivarna som tar beslut om hur mycket de är villiga att låna ut. Låneofferter skapas som därefter förmedlas till dig inom ett dygn. Det är sedan upp till dig att granska offerterna och välja det alternativ som passar bäst.

Hur jämför jag?

Det är viktigt att välja rätt låneförmedlare till dina lån. När det är dags att jämföra, ställ följande frågor.

Hur många banker jämför låneförmedlaren?

Detta är en viktig fråga eftersom att ju fler banker som jämförs desto större är chansen att du får en bra offert. För en bra och bred jämförelse, sikta på en förmedlare som jämför minst 20 stycken banker/kreditgivare. De stora etablerade låneförmedlarna har fler än 25 banker i sina jämförelser medan de mindre jämför omkring 5–10 stycken.

Är det privatlån eller bolån som jämförs?

Välj den förmedlare som fokuserar på det lån du behöver för bästa jämförelse. Vilken typ av lån är det du söker? Lån utan säkerhet, blancolån, är det vanligaste som förmedlingarna jämför men det finns också de som inriktar sig på bolån.

Hur stort belopp vill du låna?

De flesta förmedlingar jämför banker vars lånespann ligger mellan 10 000 kronor upp till 400 000 kronor. Om du vill ansöka om ett lågt belopp eller ett avsevärt större bör en kontroll av bankerna göras så att de accepterar den aktuella lånesumman.

Är låneförmedlaren en seriös aktör?

Vid val av låneförmedlare kan det vara bra att kontrollera så dessa jämför seriösa kreditgivare. Om möjligt, ta reda på vilka banker som jämförs och vilken bakgrund dessa har.

Vanliga frågor

Varför är det viktigt att jämföra låneförmedlare?

Genom att välja rätt låneförmedlare kan detta ge dig en bred grund av kreditgivare att jämföra mellan. En lyckad jämförelse kan ge dig det billigaste lånet på marknaden, till bra ränta och hjälper dig att undvika och betala onödigt dyra kostnader för ditt lån.

Är en jämförelse hos en låneförmedlare detsamma som att teckna ett lån?

Nej. Jämförelsetjänsten är inte detsamma som tecknandet av ett lån. Du är inte tvingad att acceptera någon av de låneofferter som uppkommer. Det är först när du accepterat en av dessa och skrivit under avtalet som lånet träder i kraft och blir bindande. Observera att du alltid har din ångerrätt inom 14 dagar om du önskar häva ditt lån.

Varför är det viktigt för låneförmedlarna att göra en kreditprövning?

En kreditprövning ger låneförmedlarna ett underlag om hur din ekonomiska situation ser ut. En UC kontroll ger information om eventuella betalningsanmärkningar eller skulder i andra banker som den sökande har. Dessutom framgår det efter en sådan kontroll om det finns skuldsaldo hos Kronofogden. Denna information är viktig för långivaren som måste veta om det finns möjlighet för dig som låntagare att betala tillbaks lånet, det går därför inte att ansöka om lån utan kreditprövning eller utan UC.

Går det att teckna ett blancolån trots att jag har en betalningsanmärkning?

Det finns de långivare som inte accepterar betalningsanmärkningar, se till att låneförmedlaren endast söker på de kreditgivare som accepterar detta. Det kan vara bra att veta att en betalningsanmärkning inte får, enligt lag, utgöra den enda anledningen till att en ansökan avslås. Om så sker, be om att få en förklaring eller att få komplettera de personliga uppgifterna i ansökan.