Jämför långivare

Att jämföra långivare innan du tar ett lån borde vara en självklarhet. Precis som att du jämför priset på en vara på nätet innan du köper den bör du jämföra långivarna när du behöver låna pengar. Detta för att göra den billigaste affären och få så låg ränta som möjligt.

Olika typer av långivare

Långivare är ett samlingsnamn på olika kreditbolag som privatpersoner och företag kan låna pengar hos. Långivare innefattar allt från välkända banker som erbjuder bolån till mindre kreditbolag som erbjuder mikrolån. Det finns många olika kreditbolag att välja mellan och detta gör att det blir extra viktigt för dig som konsument att jämföra.

Ett traditionellt sätt att låna pengar har varit att kontakta närmsta bankkontor och träffa en handläggare. Denna form av ansökan har varit tidskrävande och inte sällan har pengarna betalats ut en vecka efter ansökan. Idag har bankerna fått konkurrens av nya kreditbolag som erbjuder kunderna en snabbare lösning. Ansökningarna görs online genom legitimering via BankID och om lånet beviljas betalas pengarna ut närapå direkt. Att ansöka om lån kan därför gå snabbt idag beroende på vad du väljer.

Krav från långivare

För att en långivare ska bevilja dig lån måste du som sökande uppfylla vissa krav. Dessa krav varierar beroende på kreditgivare men rent generellt krävs det att den sökande uppnått en ålder på 18 år, har en fast inkomst och inte uppvisar något skuldsaldo hos kronofogden. Denna information inhämtas genom en UC kontroll och i denna rapport syns även eventuella skulder och betalningsanmärkningar. Få långivare accepterar ansökningar utan UC men använder i sådant fall andra upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe.

Låneförmedlare

Eftersom långivare behöver göra en kreditprövning har detta gjort det svårt för gemene man att följa uppmaningen att jämföra lån. Att ha flera kreditupplysningar registrerade kan påverka kreditvärdighet och skapa problem vid kommande ansökningar. Tekniskt sett krävs en kreditprövning för varje lån du ansöker om vilket skulle leda till många registreringar vid jämförelse av flera olika långivare.

Detta problem kan avhjälpas genom användandet av seriösa låneförmedlare. Låneförmedlare hjälper dig att jämföra flera olika långivare genom endast en ansökan och kreditprövning. Låneförmedlaren hanterar din ansökan och presenterar de banker och kreditgivare som är villiga att låna ut pengar till dig. Därefter kan du i lugn och ro jämföra och hitta det lån som blir den bästa lösningen för dig. Denna tjänst är kostnadsfri och bygger på ett förmedlingssamarbete mellan låneförmedlaren och kreditgivaren.

Varför bör du jämföra långivare?

Svaret är enkelt – för att du ska hitta det lån som blir bäst och billigast för dig i avseende av ränta och villkor. Kraven på den som ansöker liksom räntesatserna för lånen skiljer sig markant mellan olika aktörer på marknaden. En bristande jämförelse mellan dessa kan sluta med att du som konsument sitter med ett onödigt dyrt lån.

Vad ska du jämföra?

Kanske upplever du att det är svårt att jämföra lån? Det behöver det inte vara, det gäller bara att veta vad du ska titta efter. En låneförmedling gör grundarbetet och jämför billiga lån åt dig så att du kan se över detaljerna och välja det som passar dig. Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till i jämförelsen, nedan har vi samlat några av de viktigaste som vi tror kan hjälpa dig.

Kreditgivaren

Du bör kontrollera så kreditgivaren bedriver en seriös verksamhet som är under tillsyn av Finansinspektionen. Kontrollera hemsida, recensioner och om du fortfarande har frågor – ring! Jämför du via en låneförmedlare, se till att låneförmedlaren endast samarbetar med och presenterar seriösa kreditgivare.

Ränta

Något av det viktigaste att ta hänsyn till är såklart räntan, den kostnaden du betalar på lånesumman tills lånet är betalt. Räntan bestäms av kreditgivaren som ser till din kreditvärdighet och presenterar en ränta som de anser vara rimlig. För privatlån utan säkerhet, så kallade blancolån, är räntan i stort sett alltid individuellt satt.

Det finns två typer av ränta, den nominella räntan och den effektiva räntan. Den nominella räntan är den kostnad som kreditgivaren tar för att låna ut pengarna. En låg nominell ränta indikerar vanligtvis ett billigt lån. Däremot ger inte den nominella räntan alltid en rättvis bild av vad lånet kommer att kosta i slutändan. Totalkostnaden för ett lån bestäms nämligen av de extra kostnader kreditgivaren har så som uppläggningsavgift och administrationsavgifter med mera. Därför är det en bättre idé att titta på den effektiva räntan som visar totalkostnaden inkluderat ränta och avgifter. Generellt indikerar en hög effektiv ränta ett dyrt lån och en låg effektiv ränta ett billigt lån.

Löptid och återbetalning

Beroende på hur stort lån du ansökt om är det viktigt att välja rätt löptid. Vanligtvis är det bättre att betala av ett lån så snabbt som möjligt men ibland är detta inte möjligt då löptiden står i direkt förhållande till månadskostnaden. Ju snabbare du betalar av ett lån, desto högre månadskostnad kommer du att få. För lägre summor är en snabb amortering såklart att föredra medan större lån, så som bolån, läggs upp med en längre löptid av förklarliga skäl. Jämför löptider och månadskostnader och se vad som passar bäst för din privatekonomi. Kontrollera också om kreditgivaren erbjuder dig att lösa lånet i förtid.

Kreditgivarens villkor

Det är viktigt att se till de krav som långivarna har på dig som söker. Vet du med dig att du exempelvis har en betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden behöver du jämföra bland de långivare som accepterar detta. Utbudet att jämföra mellan kan bli mindre men det finns ingen anledning att ansöka hos dem vars villkor du inte uppfyller.

Vanliga frågor

Varför är det så viktigt att jämföra långivare?

Kreditgivarnas erbjudanden skiljer sig åt, ibland markant, och för att undvika att betala onödigt dyra kostnader är det viktigt att jämföra långivare.

Kostar det något att jämföra långivare hos er på Jämför Lån?

Nej, vår tjänst är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi förmedlar endast seriösa långivare med tillstånd från Finansinspektionen.

Går det att ansöka om lån utan kreditprövning?

Som regel tar alla långivare en kreditprövning på den sökande, däremot genomförs inte alla via UC. Vet du med dig att din ekonomiska situation inte uppfyller de villkor som kreditbolaget kräver, kontakta dem direkt eller avvakta med låneansökan.