Jämför SMS lån

Ett SMS-lån är ett relativt litet och snabbt lån. Idag finns det ett flertal kreditgivare som erbjuder SMS-lån men villkoren för lånen kan skilja sig mellan olika aktörer. Här går vi igenom vad som är viktigt att känna till och varför det är klokt att jämföra olika alternativ innan du tar ett SMS-lån.

Om SMS-lån

Ett SMS-lån är ett mindre blancolån och kallas ibland för snabblån eller mikrolån. Du behöver inte redogöra för pengarna utan kan använda beloppet du lånar till vad du vill. Ett sådant lån är vanligt när du behöver pengar snabbt och få utbetalningen direkt, gärna samma dag, vilket många kreditgivare av SMS-lån har möjlighet att erbjuda.

Skillnaden mellan ett privatlån och ett SMS-lån är generellt sett att processen sker snabbare, vilket kan innebära högre räntor än vid ett större privatlån. Du kan dessutom bli beviljad ett SMS-lån utan säkerhet, du behöver alltså inte lämna din bostad eller bil som säkerhet innan du blir godkänd låntagare. Alla kreditgivare har olika höga summor de lånar ut, det kan ligga mellan 1 000 kronor upp till några 50 000 kronor hos vissa kreditgivare.

Många kreditgivare idag sköter all verksamhet online och du kan ansöka, läsa och godkänna villkor med BankID och sköta alla dina betalningar på nätet och via autogiro. Kreditgivare som handlägger SMS-lån har vanligtvis inte lika höga krav på sina kunder som en storbank som beviljar lån. Du behöver i regel vara över 18 år, ha en tillräckligt hög årsinkomst och i vissa fall fast anställning eller annat bevis på regelbunden och sund ekonomi. För att ansöka om SMS-lån behöver du ofta även ett svenskt mobiltelefonnummer och i många fall även vara skriven i Sverige. Skulder hos kronofogden kan i vissa fall vara ett hinder för att bli beviljad men en del långivare kan bevilja SMS-lån till dig som har betalningsanmärkningar, och det sker då en lite mer grundläggande utredning av dig som ansöker.

Jämför olika SMS-lån

Idag blir det allt vanligare med SMS-lån för att låna pengar, vilket innebär att marknaden för dessa har ökat. Om du ska ta ett SMS-lån är det viktigt att du jämför olika alternativ innan för att hitta det bästa för dig och din ekonomi. Det finns ett flertal seriösa aktörer att välja mellan men det finns också mer eller mindre oseriösa bolag som kan lura dig på pengar via vad som verkar vara det billigaste alternativet med låg ränta. Kolla därför att långivaren har tillstånd av Finansinspektionen.

Ett SMS-lån är ett snabbt lån men kanske inte alltid rätt lösning. Räntan på denna typ av lån är generellt sett hög och relativt ofördelaktig, och om du inte kollar igenom alla villkor ordentligt kan det leda till fler och större skulder än innan du tog lånet.

Genom att undersöka och jämföra olika bolag som erbjuder samma typ av tjänst kan du hitta det lån som passar dig bäst. Alla har olika livssituation och det är därför många faktorer som är viktiga att tänka på. Oavsett hur din ekonomi ser ut är det viktigt att jämföra olika långivare.

Att tänka på innan du jämför

När du tar ett SMS-lån sköter du det mesta online. När du blivit godkänd för ett SMS-lån kan du hos vissa kreditgivare registrera dig som befintlig låntagare, vilket innebär att du via ditt telefonnummer i framtiden har möjlighet att snabbt utöka ditt befintliga lån, eller skaffa ett nytt. När du ska ansöka om ett snabbt lån är det viktigt att du tänker över din egen ekonomi, både nu och framöver. Kommer du ha möjlighet att betala av lånet inom utsatt tid? Har du andra skulder som du har tänkt betala med hjälp av det nya lånet? I dessa fall kan det vara bra att låta bli att låna mer pengar tills du är helt skuldfri. Det är sällan bra att låta skulder hamna på hög, då det kan leda till ärenden hos Kronofogden, vilket i sin tur kan ge dig stora problem att få andra lån eller kunna köpa saker i framtiden. En betalningsanmärkning hos dem ligger kvar i ungefär tre år och kan till och med hindra dig från att få vissa anställningar.

Viktiga faktorer när du jämför SMS-lån

Tänk igenom exakt vilket belopp du behöver, hur snabbt du behöver pengarna, hur stort spelrum du har när det gäller ränta och hur snabbt du har möjlighet att betala tillbaka lånet. När du tagit ett lån är du skyldig att betala amortering, som är beloppet du lånat, samt ränta för tiden du haft pengarna.

Räntan är för det mesta rörlig och kan alltid komma att ändras hos din kreditgivare men de flesta seriösa långivare har en relativt stabil maximal ränta som står med i villkoren. De flesta har också en räknetabell där du kan se vad din månadskostnad skulle bli och hur mycket du skulle bli skyldig totalt, beroende på vilket belopp och vilken återbetalningstid du önskar.

Jämför olika räntor hos olika bolag och välj en kreditgivare som matchar dina önskemål när det gäller samtliga faktorer så att du får det lån som passar dig bäst. Det är också viktigt att läsa igenom alla villkor ordentligt. Tillkommer det några extra avgifter när det gäller denna typ av lån? Ibland kan företag ta ut en administrativ avgift för att till exempel handlägga din ansökan. Behöver du betala något för fakturering eller andra tjänster? Kostar det något att logga in på dina sidor för att se ditt skuldsaldo eller är det en del av låneavtalet? Har du möjlighet att betala av din skuld när som helst utan kostnad? Tänk igenom vad som är viktigast för dig och din ekonomi och gör ditt val därefter.

Kolla på lånets nominella och effektiva ränta, i den effektiva räntan är även ”dolda” avgifter inkluderade. Det är även viktigt att kolla lånets löptid, generellt sett har SMS-lån relativt kort löptid.

Skulder och betalningsanmärkningar

Många kreditgivare idag sköter sina upplysningar av potentiella kunder via Upplysningscentralen (UC), som är kopplat till flera svenska banker. Det kan leda till att du som har många kreditprövningar kan nekas andra lån. Vissa bolag som erbjuder SMS-lån gör istället sin kontroll via andra tjänster som inte sparar dina uppgifter på samma sätt, vilket kan vara fördelaktigt för dig som behöver ett snabblån idag men vill ha möjlighet till större lån i framtiden.

Vanliga frågor

Kan jag ta ett SMS-lån utan UC?

Det finns relativt många kreditgivare när det kommer till SMS-lån som inte gör en UC kontroll. Istället gör de sin kreditprövning hos andra kreditupplysningsföretag som till exempel Creditsafe eller Bisnode. Med det så minskar risken för att kreditprövningen ska påverka din kreditvärdighet negativt. Du kan dock inte få ett lån utan kreditprövning.