Jämför snabblån

Att ta ett snabblån är relativt enkelt men om du inte är påläst innan du ansöker riskerar du att komplicera din ekonomiska situation ytterligare. Därför är det viktigt att ta reda på fakta och jämföra olika alternativ innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Här går vi igenom vad du ska tänka på och varför det är viktigt att jämföra olika snabblån.

Vad är det snabblån?

Ett snabblån är i princip samma sak som ett blancolån och innebär att du som privatperson snabbt kan låna pengar för något din vanliga inkomst inte täcker. Ett snabblån sker utan säkerhet vilket innebär att du inte behöver lämna din lägenhet eller bil som säkerhet för att bli beviljad ett lån. Precis som namnet avslöjar är alltså ett snabblån, eller mikrolån eller SMS-lån som det också kallas, ett snabbt och relativt enkelt sätt att låna pengar på. Många kreditgivare idag har all sin verksamhet online, du kan både ansöka och skriva under alla papper på nätet med hjälp av BankID, och så länge du uppfyller alla krav betalas pengarna oftast ut direkt. Alla långivare har sina egna krav men vanligtvis behöver du vara minst 18 år och ha en stabil inkomst av något slag för att få låna pengar. Många kräver också att du inte har några betalningsanmärkningar, medan vissa kreditgivare ändå kan bevilja lån i specifika fall.

Därför är det viktigt att jämföra

När du behöver ett lån snabbt är det vissa faktorer som kan vara avgörande för din fortsatta ekonomiska situation, och därför är viktiga att känna till. En av de stora skillnaderna mellan ett snabblån och ett vanligt privatlån är att snabblån generellt sett har högre ränta och är mer ofördelaktiga än till exempel ett bolån. Att ta ett SMS-lån för att lösa andra brådskande skulder är relativt enkelt, men om du inte läst på ordentligt kan det bli ännu mer kostsamt för dig än innan du tog lånet.

Du behöver kolla upp och jämföra många olika kreditgivare för att hitta ett lån som passar dig och din ekonomi. Det är kanske inte alltid bolaget med den lägsta räntan som är mest fördelaktigt för dig och därför är det viktigt att du jämför de olika alternativen ordentligt. Det är också viktigt att du hittar en seriös långivare som är godkänd av Finansinspektionen. Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa i längden, något som verkar billigt utåt sett kan ibland innebära dyra, dolda kostnader. Om du i din tur inte sköter dina avbetalningar kan det leda till anmärkningar hos Kronofogden, vilket i sin komplicerar din ekonomi och möjlighet till framtida lån.

Innan du jämför olika snabblån

Börja med att sätta dig ner och räkna ut exakt hur stort belopp du kommer behöva låna och hur snabbt du behöver pengarna. Fundera noggrant om det är möjligt att du kan bekosta det du behöver köpa på annat sätt, till exempel genom besparingar eller extra inkomst. Om ett lån ändå är bästa lösningen, se till att du inte tänker ansöka om mer än nödvändigt, för att hålla summorna nere. Ta också en titt på din egen ekonomi. Har du några betalningsanmärkningar eller skulder? Att betala av dina nuvarande skulder innan du tar fler lån är att rekommendera, för att inte hamna i en ond cirkel.

Ta en titt på din inkomst i förhållande till vad du behöver låna. Är summan rimlig i jämförelse till vad du tjänar? Om du är rädd att bli nekad har du möjlighet att stå på lånet tillsammans med någon mer, kanske en partner eller en förälder. När du har all information du behöver och kommit fram till ett slutgiltigt belopp, använd då en jämförelsesajt för att hitta det bästa alternativet för dig. Att jämföra lån via en jämförelsesajt är gratis och du behöver bara genomgå en kreditprövning istället för flera, vilket skulle kunna påverka din kreditvärdighet negativt annars.

Viktiga faktorer att tänka på

Det är viktigt att du tittar på ränta, avbetalningstid, betalsätt, administrativa avgifter och annat som kan tillkomma. När du tar ett lån betalar du alltid amortering, som är summan du lånat, samt ränta. Räntan är för det mesta rörlig och kan alltid komma att ändras, men de flesta kreditgivare har en tydlig räntetabell för exakt hur stor din månatliga avbetalning skulle bli och hur stort belopp du totalt kommer betala tillbaka. Den nominella räntan är den faktiska räntan och den effektiva räntan visar lånets totala kostnad med tillkommande avgifter inkluderat.

Räntan vid ett snabblån är ofta högre än vid vanliga lån, vilket är viktigt att ha i åtanke när du ansöker. De flesta kreditgivare erbjuder en flexibel återbetalningstid beroende på hur stort lånet är. Ibland kan du välja allt från en månad till några år och du kan se hur månadskostnaden varierar utifrån vilken löptid du väljer. Jämför olika långivare för att hitta vilken löptid som passar dig och din ekonomi. Kolla också upp om det finns möjlighet att betala av hela lånet på en gång utan extra kostnader och ifall du kan göra extra betalningar när du önskar.

Vissa bolag har administrativa avgifter som tillkommer vid ansökan eller vid uppstarten av lånet. Jämför dessa för att se hos vilket bolag det blir billigast, ta hjälp av den effektiva räntan. Om ett bolag verkar ha en nästan orimligt låg nominell ränta kan det innebära att andra dolda avgifter tillkommer. Läs noggrant igenom och jämför de olika bolagens lånevillkor. Uppfyller du alla krav som ställs? Är det någon långivare som har lägre krav och därmed större chans att bevilja dig? Är det något bolag som kan hjälpa dig trots att du har en gammal betalningsanmärkning? Att du följer alla villkor är viktigt för att du inte ska få påminnelseavgifter och andra oförutsedda kostnader, välj den kreditgivare vars krav du kan möta. De flesta seriösa kreditgivare på marknaden erbjuder idag sina kunder möjlighet att själva logga in på sajten för att kontrollera skuldsaldo, göra extra inbetalningar och se annan information.

Upplysningscentralen (UC)

När du ansöker om ett lån hos en seriös kreditgivare gör de alltid en kreditprövning av dig och din ekonomi. De tittar på din inkomst, dina utgifter, din anställning och din status hos Kronofogden. Om du har betalningsanmärkningar och skulder sedan tidigare blir det svårare att bli beviljad ett lån, oavsett kreditgivare. Upplysningscentralen jobbar tillsammans med många av de stora bankerna i Sverige för att långivare ska känna till vilken risk de tar. Om du som låntagare har för många förfrågningar hos UC kan det påverka din kreditvärdighet. Vissa kreditgivare jobbar därför med andra bolag som inte påverkar dina chanser för framtida lån i samma utsträckning. Oavsett var du ansöker är det viktigt att du väljer en seriös och bra kreditgivare med relativt förmånlig, låg ränta – detta gör du genom att jämföra snabblån innan du ansöker om ett lån.

Vanliga frågor

Kan jag låna utan kreditprövning?

Nej, men idag finns det kreditgivare där du kan ta ett lån utan UC, men även om det inte görs någon UC kontroll kommer det dock att göras en kreditprövning. Flera kreditgivare idag använder sig av andra kreditupplysningsföretag som till exempel Bisnode och Creditsafe. Detta påverkar inte din kreditvärdighet i samma utsträckning och använder du sig dessutom av en jämförelsesajt kan du ansöka om lån hos flera olika kreditgivare med bara en kreditprövning.